Εσύ πόσα παγωτά έχεις φάει; Μαγιό, σορτς, πεδιλάκια κι ένα παγωτό ξυλάκι στο χέρι να κινείται πέρα – δώθε ακολουθώντας τον ρυθμό της ερώτησης:
Εσύ πόσα παγωτά έχεις φάει; Καλοκαίρια παιδικών χρόνων… Ηλικίες σε μονοψήφια νούμερα… Χωρίς έγνοιες για …λιπαρά, θερμίδες και κιλά… Λοιπόν, εσείς πόσα παγωτά φάγατε; Και τι ήταν; Ξυλάκια, χωνάκια, πύραυλοι, σάντουιτς ή μήπως …συνθέσεις ολόκληρες με σαντιγί, ξηρούς καρπούς, σιρόπι και σοκολάτα; Εντάξει! Οι αμαρτίες είναι πάντα ελκυστικές και γλυκές! Και τι να σας πούμε τώρα… να τις κόψετε εντελώς; Δεν γίνεται.
Το παγωτό εξάλλου έχει και θρεπτική αξία, αφού μας εφοδιάζει με ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, D, E καθώς και πρωτεΐνες. Από την άλλη βέβαια περιέχει ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες και κορεσμένα λιπαρά οξέα… Γι΄αυτό και η κατάχρησή του συνοδεύεται πάντα με επιπλέον κιλά. Αρκεί να πούμε ότι ένα παγωτό ξυλάκι χρειάζεται μία ώρα γρήγορου βαδίσματος για να «καεί».
Υπάρχουν όμως αθώα παγωτά;
Μάλιστα. Οι γρανίτες και τα σορπέ! Ειδικά αν είναι σπιτικά! Γιατί περιέχουν μόνον χυμό φρούτων, ζάχαρη και νερό (είναι κάτι σαν το γλυκό του κουταλιού δηλαδή). Κι εδώ βέβαια πάντα με μέτρο.
Επιπλέον οι γαλακτοβιομηχανίες αλλά και πολλά ζαχαροπλαστεία παρασκευάζουν τα τελευταία χρόνια παγωτά με χαμηλά λιπαρά και υποκατάστατα της ζάχαρης δίνοντας λύσεις σε όσους κάνουν δίαιτα.Βρείτε λοιπόν και τους δικούς σας τρόπους για απόλαυση, χωρίς συνέπειες.
Άλλωστε δεν είμαστε οι πρώτοι που ξετρελαινόμαστε για παγωτό… Όπως λέγεται ο Μέγας Αλέξανδρος ενθουσιάστηκε όταν δοκίμασε φρούτα βουτηγμένα στο μέλι και παγωμένα από το χιόνι του Ολύμπου! Κι ο Νέρωνας έτρωγε «γρανίτες» με φρούτα και χιόνι. Γάλα, βρασμένο ρύζι και χιόνι ήταν τα συστατικά του πρώτου κινέζικου παγωτού, όπως αναφέρεται σε πηγές του 600 π.Χ. Ο βασιλιάς Τανγκ μάλιστα είχε βρει μια μέθοδο για να παρασκευάζει μείγματα από πάγο και γάλα! Τέλος στον Μάρκο Πόλο αποδίδεται η συνταγή του παγωτού, που την έφερε τον 13ο αιώνα από την Κίνα! Από εκεί κι έπειτα στις βασιλικές αυλές της Γαλλίας και της Αγγλίας οι ζαχαροπλάστες που ήξεραν την μυστική συνταγή για παγωτό, που βέβαια δεν ήταν ακριβώς σαν το σημερινό, ήταν περιζήτητοι. Εννοείται, ότι σοβαρότερο πρόβλημα ήταν η διατήρηση του πάγου…Χάρις στους ιταλούς μετανάστες, που το πουλούσαν στους δρόμους το παγωτό διαδόθηκε τον 19ο αιώνα και στην Αμερική.΄Οσο για την Ελλάδα η πρώτη εταιρεία γαλακτοβιομηχανίας άνοιξε το 1934, στον Βοτανικό και λίγα χρόνια αργότερα μια άλλη στη βόρεια Ελλάδα. Τότε κυκλοφόρησε το πρώτο τυποποιημένο παγωτό.
Κρατάει πολύ λοιπόν αυτός ο έρωτας…