Θαυμάστε τα! Μυρίστε τα! Δοκιμάστε τα! Γιατί …Ο Απρίλης με τα λούλουδα και ο Μάης με τα ρόδα. Κι όλα μαζί στο …πιάτο σας!
Φαγώσιμα λουλούδια; Ασφαλώς! Πολλά από τα ωραία άνθη που ομορφαίνουν τη ζωή μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική δίνοντας μια υπέροχη και εντελώς ιδιαίτερη αίσθηση στη γεύση και την εικόνα. Άλλα είναι γλυκά και άλλα πιπεράτα, άλλα απαλά και βουτυράτα, άλλα πικάντικα και άλλα λεμονάτα. Και βέβαια τα περισσότερα από αυτά αναδύουν μοναδικά αρώματα.Ποιος μπορεί λοιπόν να πει όχι σ΄ένα λουλουδιασμένο πιάτο;
Αν και στην Ελλάδα η ιδέα δεν είναι συνηθισμένη -μπορεί κάποιοι να αντιμετωπίζουν ακόμη και με φόβο έναν …πανσέ στη σαλάτα τους – εν τούτοις τα λουλούδια τρώγονταν από αρχαιοτάτων χρόνων σε διάφορους πολιτισμούς. Κι όχι για την ομορφιά τους αλλά γιατί συχνά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, χώρια την διατροφική τους αξία και επιπλέον τις σχεδόν …μηδενικές θερμίδες τους!
Τριαντάφυλλα χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν οι Ρωμαίοι στην κουζίνα τους, όπως επίσης και άνθη μολόχας. Ενώ στη λάγνα Ανατολή συνόδευαν τα πλούσια τραπέζια με ροδοπέταλα, αλλά και με βιολέτες και τα χρυσάνθεμα. Οι Ιταλοί αρωματίζουν το ξύδι ή και το λάδι με λουλούδια (στα Επτάνησα φτιάχνουν το ξύδι με ροδοπέταλα) το ίδιο και οι Γάλλοι, οι οποίοι επίσης, τρώνε τα λουλούδια της ακακίας και της κουφοξυλιάς τηγανητά. Οι ΄Αγγλοι έχουν μεγαλύτερη ποικιλία: Βάζουν στα παγωτά τους λουλούδια λεβάντας, αγριοτριανταφυλλιάς, πανσέδες και αγριοβιολέτες και στα κοκτέιλ τους μικρά τριανταφυλλάκια, γαρίφαλα, αρμπαρόριζα και λουλούδια μέντας.
Τα ζαχαρωμένα πέταλα λουλουδιών είναι ό,τι πιο φίνο και ωραίο στη ζαχαροπλαστική, ειδικά όταν πρόκειται για ροδοπέταλα. Αλλά υπάρχουν και τα άνθη κονφί από βιολέτες της Τουλούζης και της Πάρμας, που είναι ονομαστά.
Πού μπορούμε εμείς να χρησιμοποιήσουμε άνθη:
Σε σαλάτες, σαν γαρνιτούρες σε ένα κύριο πιάτο, σε σούπες, σε αλκοολούχα ποτά (π.χ. παντς) και αφεψήματα, φυσικά στα γλυκά (ζαχαρωτά, ζελέ, μαρμελάδες), στο λάδι και στο ξύδι.
΄Ετσι κι αλλιώς μερικά λουλούδια τα χρησιμοποιούμε ήδη: Το χαμομήλι για παράδειγμα. Ή κάποια άνθη, που τα τρώμε ως λαχανικά, όπως τα κολοκυθολούλουδα, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και την αγκινάρα.
Άνθη που τρώγονται:
· Εσπεριδοειδή, δηλαδή πορτοκάλι, λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ, κουμκουάτ με γλυκιά γεύση και εκπληκτικά αρώματα
· Γαρίφαλα με γλυκιά γεύση επίσης.
· Τριαντάφυλλα με απαλά πέταλα και γεύση που γίνεται πιο έντονη όσο πιο σκουρόχρωμη είναι η ποικιλία
- Πασχαλιά με πικάντικο άνθος
- Χρυσάνθεμο για την πικάντικη και πιπεράτη γεύση του, παρ΄ότι ελαφρώς πικρή
- Υβίσκος με εντελώς ιδιαίτερη γεύση
- Γιασεμί για τα υπέροχα γλυκά του αρώματα
- Βιολέτες για σαλάτες, γλυκά ποτά, γαρνιτούρα
- Πανσέδες με ήπια γεύση
- Λεβάντα γλυκιά, πικάντικη και αρωματική
- Καλέντουλα με αψιά και πικάντικη γεύση
- Γλαδιόλα με απαλή γεύση και εντυπωσιακή παρουσία
Φυσικά βρώσιμα είναι και: Τα λουλούδια της μέντας, του βασιλικού, της ρίγανης, του μάραθου, του δυόσμου, του δεντρολίβανου, του γλυκάνισου, του άνηθου, του κόλιανδρου, του νεροκάρδαμου κ.ά. Τα περισσότερα εξάλλου έχουν εξαιρετικές ιδιότητες. Κατ΄αρχάς όλα ταλουλούδια είναι πλούσια σε νέκταρ και γύρη παρέχοντας έτσι προσφέροντας βιταμίνες A και C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και επειδή κατά 95% αποτελούνται από νερό έχουν ελάχιστες θερμίδες
Υπάρχουν όμως και κανόνες!
-Χρησιμοποιείτε μόνον τα άνθη του κήπου σας (ή των φίλων σας) εφόσον δεν έχουν ραντισθεί με χημικά. (Λουλούδια ανθοπωλείων κ.λ.π. δεν συνίστανται!)
-Τρώτε λουλούδια που είστε βέβαιοι ότι είναι βρώσιμα
-Τρώτε μόνον τα πέταλα των λουλουδιών. Αφαιρείται τους στήμονες. Μην τρώτε μπουμπούκια
-Ξεπλένετε τα λουλούδια με κρύο νερό, βεβαιώνεστε ότι δεν υπάρχουν έντομα και τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας
– Εάν έχετε αλλεργικά προβλήματα ρωτάτε το γιατρό σας.
Προσοχή δηλητηριώδη:
Στα δηλητηριώδη λουλούδια περιλαμβάνονται: τα μιγκέ, η νεραγκούλα, η ίρις, η κάλλα, ο νάρκισσος, το λούπινο, η πετούνια, το μοσχομπίζελο, το ακόνιτο, η μυρτιά, το ροδόδεντρο, η αζαλέα, η πικροδάφνη, το δελφίνιο, η κληματίς, ο ελλέβορος, η γλυσίνα κ.ά.
Όπως έγραψε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι».
Recent Posts
Archives
- May 2024
- December 2023
- October 2023
- December 2022
- November 2022
- June 2022
- March 2022
- July 2021
- June 2021
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- March 2020
- February 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- June 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014