Υλικά
- Ρύζι καστανό (400 γρ)
- Ζωμό λαχανικών (2 λίτρα)
- Βούτυρο ανάλατο (60γρ)
- Ελαιόλαδο (2 κουτ. σούπας)
- Κρεμμύδια ψιλοκομμένα (2)
- Σκόρδο ψιλοκομμένο (2 σκελίδες)
- Σπαράγγια κομμένα σε ροδέλες (2 ματσάκια)
- Κολοκύθια λεπτά κομμένα σε ροδέλες ( 200γρ)
- Μέντα αποξηραμένη ( 2 κουτ. γλυκού)
- Σκόνη κρεμμυδιού ( 2κουτ. γλυκού)
- Παρμεζάνα τριμμένη (125γρ και extra για το σερβίρισμα)
- Χυμός από ½ λεμόνι
- Φύλλα μέντας και βασιλικού ( προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Μουσκεύω το ρύζι σε νερό από 2 μέχρι 24 ώρες
- Βράζω το ρύζι σε υψηλή θερμοκρασία αρχικά και κατόπιν μειώνω και το αφήνω να σιγοβράσει
- Ζεσταίνω το λάδι με το μισό βούτυρο. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να καραμελώσει το μείγμα.
- Στραγγίζω το ρύζι, το προσθέτω στο μείγμα με τα κρεμμύδια και αυξάνω τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή. Μαγειρεύω για 5 λεπτά ή ώσπου το ρύζι γίνει ελαφρώς ημιδιάφανο.
- Χαμηλώνω τη φωτιά ανακατεύω και το αφήνω να σιγοβράσει για 30 λεπτά ή ώσπου μαλακώσει το ρύζι
- Ζεματίζω τα σπαράγγια και τα κολοκύθια, τα στραγγίζω και τα ψιλοκόβω
- Στη συνέχεια αναμιγνύω τα σπαράγγια ,τα κολοκύθια , τη παρμεζάνα , το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο βούτυρο με το ρύζι.
- Απομακρύνω το ρύζι από τη φωτιά και ανακατεύω για 3 λεπτά
- Τέλος προσθέτω το μείγμα αποξηραμένης μέντας και της σκόνης κρεμμυδιού
- Σερβίρω με extra παρμεζάνα και φρέσκια μέντα ή και βασιλικό