Πως βοηθά η πρωτεΐνη τη λειτουργία του οργανισμού; Πόσο σημαντική είναι στο αδυνάτισμα; Πώς συμβάλει στο μεταβολισμό; Σε ποιές τροφές θα τη βρεις σε αφθονία και χωρίς να ανησυχείς για τα λιπαρά; Κάνουμε ανατομία της πιο σημαντικής ίσως πηγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό…
ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Οι πρωτεΐνες είναι ένα απαραίτητο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Στην ουσία, είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής. Οι πρωτεΐνες δρουν σε κάθε κυτταρική κατασκευή του ανθρωπίνου σώματος, καλύπτουν τη δύναμη και στηρίζουν το μυικό ιστό, ενισχύοντας τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά πως ένα σώμα με ικανοποιητικό ποσό πρωτείνης, θα εμφανίσει μειωμένο σωματικό λίπος!!
ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ;
Ασκείσαι; Προσπαθείς να φέρεις τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ σπίτι; Τρέχεις να προλάβεις το λεωφορείο; Με το τέλος κάθε φυσικής δραστηριότητας, τα επίπεδα της ινσουλίνης – ορμόνης υπεύθυνης για την μυική ανάπτυξη, πέφτουν με παράλληλη αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, ουσία από την άλλη που ευθύνεται για την μυική καταστροφή και αύξηση του σωματικού βάρους.
Αν λοιπόν δεν προσέξεις τη διατροφή σου, με στόχο να αυξήσεις τη λήψη πρωτεΐνης κατά την περίοδο της φυσικής δραστηριότητας, τότε δεν βοηθάς το σώμα σου να “δουλέψει” σωστά!
ΠΟΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ;
Η πρωτεΐνη είναι δομικό υλικό του σώματός μας. Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται κάποιο άτομο αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο της σωματικής του δραστηριότητας.
Η γενική οδηγία: Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 0.8 γραμμάρια για κάθε κιλό σωματικού λίπους την ημέρα! Αν για παράδειγμα ένας άνθρωπος ζυγίζει 70 κιλά, τότε θα πρέπει να καταναλώνει 56 γραμμάρια πρωτεΐνης!
ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ;
Ξέρεις γενικά πως η πρωτεϊνη βρίσκεται στα κρεατικά! Όμως γνωρίζεις πως το κρέας έχει και λιπαρά, που σημαίνει περισσότερες θερμίδες και φυσικά περισσότερα κιλά. Μπορείς όμως να πάρεις όση απαραίτητη πρωτεϊνη θέλεις από τρόφιμα που δεν θα σε γεμίσουν με θερμίδες και λιπαρά.
– Τόνος, περιέχει 33γρ πρωτεΐνης/μερίδα
– Λευκό κρέας, περιέχει 32γρ πρωτεΐνης/μερίδα
-Προϊόντα σόγιας, περιέχουν 21γρ πρωτεΐνης/μερίδα
– Όσπρια, περιέχουν 17γρ πρωτεΐνης/μερίδα
– Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, περιέχει 15 γρ πρωτεΐνης/μερίδα
Αν πάλι οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν σου επιτρέπουν να σχεδιάζεις το μενού όπως θα ήθελες, η λύση βρίσκεται στην τσάντα σου. Ενα γιαούρτι και ενέργεια θα σου δώσει με λίγες θερμίδες και την απαραίτητη πρωτεΐνη που έχεις ανάγκη.
ΚΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙΣ ΟΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΠΡΕΠΕΙ;
Εκείνοι οι οποίοι δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη μπορούν να υποφέρουν από κόπωση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, μειωμένη ποιότητα ύπνου, μείωση σεξουαλικής ορμής και κατάθλιψη.
Δεν υπάρχει κακής ποιότητας πρωτεΐνη, αλλά κακός συνδυασμός πρωτεΐνης με άλλα τρόφιμα. Όχι, δεν είναι κακό για τη σιλουέτα σου να απολαύσεις ένα ωραίο φιλέτο μοσχαριού με σως γιαουρτιού! Είναι όμως αρνητικό για τη ζυγαριά σου να επιλέγεις να… πάρεις την πρωτεΐνη από τηγανητά φαγητά, μόνο κόκκινο κρέας ή πιάτα μαγειρεμένα με πολλά λιπαρά.
Η λύση; Απλή και χιλιοειπωμένη. Ακολουθείς έναν σωστό τρόπο διατροφής, στα πρότυπα της Μεσογειακής, φροντίζεις να έχεις στο τραπέζι σου από όλα τα είδη τροφίμων και φυσικά σπας τα γεύματα της ημέρας σε 5-6 μέσα στην ημέρα. Απλό, καθημερινό μυστικό για να πάρεις όση πρωτεΐνη χρειάζεσαι και να νιώθεις καλά με το σώμα σου!