Τέλος οι τύψεις! Σας αρέσουν τα μακαρόνια, οι πατάτες το ψωμί; Δικαιολογημένα, λένε τώρα οι επιστήμονες. Γιατί ανακάλυψαν ότι υπάρχει μία άγνωστη ως σήμερα «έκτη γεύση» κοντά στις άλλες που γνωρίζουμε, η οποία ανιχνεύει τα αμυλώδη και τα …λατρεύει! Τα κακά νέα όμως είναι ακριβώς αυτό: Ότι δεν έχει …ανακαλυφθεί τίποτε ακόμη, που να μπλοκάρει αυτή την «έκτη γεύση» ώστε να μπορούμε να συγκρατηθούμε… Επί επιστημονικού επιπέδου τώρα η ανακάλυψη οφείλεται σε έρευνα του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «New Scientist» και σύμφωνα με αυτήν οι άνθρωποι προτιμούν τους σύνθετους υδατάνθρακες γιατί τους ανιχνεύει η γλώσσα τους! ΄Ετσι, όπως λένε οι ερευνητές η ζάχαρη μπορεί να δίνει βραχυπρόθεσμα πολύ καλή γεύση, όμως αν δώσουμε σε έναν άνθρωπο σοκολάτα και ψωμί, αυτός θα φάει μεν μία ποσότητα σοκολάτας αλλά θα προτιμήσει το ψωμί για να το καταναλώσει σε μεγάλες ποσότητες και σε καθημερινή βάση!
Ως πριν από μερικά χρόνια τέσσερις θεωρούνταν οι βασικές γεύσεις: η γλυκιά, η πικρή, η ξινή και η αλμυρή. Μόλις το 2000 εντοπίσθηκαν στην γλώσσα μας ειδικοί κάλυκες που ανιχνεύουν μια πέμπτη γεύση που την ονόμασαν umami. Είναι η πικάντικη γεύση ζωμού ή κρέατος, που προκαλεί ένα αίσθημα πληρότητας.
Στο μεταξύ όμως ψάχνουν και τη λιπαρή γεύση! Άλλα νέα από εκεί (Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις), όπου οι ερευνητές εντόπισαν έναν χημικό υποδοχέα στους κάλυκες της γλώσσας, ο οποίος αναγνωρίζει τα μόρια του λίπους! («Journal of Lipid Research»). Και το χειρότερο: Ανακαλύφθηκε επίσης, ότι η ευαισθησία στη λιπαρή γεύση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο! Οσοι λοιπόν έχουν μειωμένη ευαισθησία δεν αντιλαμβάνονται τι τρώνε! Αρα καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά!
Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά σε …απλά ελληνικά; Και για ανθρώπους που προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος;
Όσες ερμηνείες κι αν υπάρξουν τα δεδομένα ως προς την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων δεν αλλάζουν. Μπορεί να δικαιολογούν τις προτιμήσεις μας, από την άλλη όμως επιβεβαιώνουν έναν εθισμό που μπορεί να προκαλούν. Η μόνη απάντηση επομένως είναι αυτή στην οποία επιμένουμε:
΄Αμυλο και σάκχαρα δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από μία ισορροπημένη διατροφή
Η ποσότητα και η ποιότητά τους όμως επιβάλλεται να είναι πάντα ελεγχόμενη
Γιατί και η στέρηση φέρνει ως γνωστόν αντίθετα αποτελέσματα
Recent Posts
Archives
- May 2024
- December 2023
- October 2023
- December 2022
- November 2022
- June 2022
- March 2022
- July 2021
- June 2021
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- March 2020
- February 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- June 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014