Ο κουρκουμάς είναι μια ρίζα με μια συνηθισμένη καφέ φλούδα που όταν την ανοίξεις αποκαλύπτεται μια φωτεινή κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα στο εσωτερικό της. Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας, ενώ τον 13ο αιώνα, οι Άραβες έμποροι έφεραν τον κουρκουμά στις δυτικές χώρες.
Το οφέλη του κουρκουμά πέρα από την μαγειρική
Ο κουρκουμάς δεν είναι απλώς ένα χρήσιμο καρύκευμα που δίνει γεύση στο φαγητό. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική για χιλιετίες. Λόγω των αντι-φλεγμονωδών ιδιοτήτων του το μπαχαρικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του ήπατος, των αρθρώσεων, του εντέρου (κολικοί), του δέρματος και της δυσφορίας από την έμμηνο ρήση.
Η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι μπορεί να αποδειχθεί μια εναλλακτική λύση για τη θεραπεία ελκών που προκαλούνται από το βακτήριο Helicobacter pylori, που γίνεται σταδιακά όλο και πιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.
Το οφέλη του κουρκουμά πέρα από την μαγειρική
Ο κουρκουμάς δεν είναι απλώς ένα χρήσιμο καρύκευμα που δίνει γεύση στο φαγητό. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική για χιλιετίες. Λόγω των αντι-φλεγμονωδών ιδιοτήτων του το μπαχαρικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του ήπατος, των αρθρώσεων, του εντέρου (κολικοί), του δέρματος και της δυσφορίας από την έμμηνο ρήση.
Η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι μπορεί να αποδειχθεί μια εναλλακτική λύση για τη θεραπεία ελκών που προκαλούνται από το βακτήριο Helicobacter pylori, που γίνεται σταδιακά όλο και πιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.
Δημοφιλείς συνταγές με κουρκουμά
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται κυρίως σε πικάντικα πιάτα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε ροφήματα, όπως το τσάι. Η πιπερόριζα ή αλλιώς Ginger μαζί με κουρκουμά είναι ένα μίγμα που βοηθά το ερεθισμένο πεπτικό σύστημα να ηρεμήσει. Ο κουρκουμάς με τζίντζερ και μέλι σε ένα ρόφημα τσαγιού είναι μια ακόμη καλή εναλλακτική για το κρύωμα και τη γρίπη.
Ο Κουρκουμάς μας υπενθυμίζει ότι τα φυσικά προϊόντα από όλο τον κόσμο έχουν οφέλη για την υγεία, και είναι ιδιαίτερα εύκολο να ενταχθούν σε πολλά φαγητά