Μην πείτε ότι δεν σας τα λέγαμε! Όσο λιγότερο τρώμε τόσο δυσκολότερα αδυνατίζουμε, επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά οι επιστημονικές έρευνες.
«Γιατί δεν τρώω τίποτε αλλά δεν αδυνατίζω»; Στο ερώτημα που ακούμε συχνά, η απάντηση είναι μία: Ο οργανισμός μας αντιδρά στην ολιγοφαγία και στέλνει αμέσως σήμα στον εγκέφαλο, που …παίρνει τα μέτρα του! Τι κάνει; Αναπροσαρμόζεται στις νέες συνθήκες περιορισμένης ποσότητας τροφής και εμποδίζει την καύση θερμίδων! Τόσο καλά! Αν λοιπόν τρώτε ένα αγγουράκι και μερικά γραμμάρια κοτόπουλο για γεύμα και περιμένετε να αδυνατίσετε …πλανάσθε πλάνην οικτρά!
Σύμφωνα με στοιχεία, που μόλις δημοσιεύθηκαν στο eLife από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υπάρχει ένας μηχανισμός στον οργανισμό μας, ο οποίος προσαρμόζει το σώμα μας στην περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων και περιορίζει έτσι την απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα πρόκειται για κάποιους νευρώνες (AGRP λέγονται), οι οποίοι επενεργούν στον θερμιδικό θερμοστάτη μας, που ρυθμίζει το σωματικό βάρος και το ποσοστό των θερμίδων που καίει ο οργανισμός. Όταν οι νευρώνες αυτοί είναι ενεργοποιημένοι, πεινάμε και τρώμε. Όταν όμως δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή περιορίζουν τον αριθμό των θερμίδων που καίμε και κατά συνέπεια την απώλεια βάρους. Γιατί; Μα, για τον πολύ απλό λόγο, ότι αποταμιεύουν ενέργεια!
Πάντως μόλις υπάρξει και πάλι φαγητό και αρχίσουμε να τρώμε, η δράση αυτών των νευρώνων διακόπτεται και οι καύσεις αυξάνονται σιγά σιγά επανερχόμενες σε φυσιολογικά επίπεδα.
Πρόκειται, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι για έναν μηχανισμό, ο οποίος βγάζει τις θερμιδικές δίαιτες και τις δίαιτες πείνας εντελώς νοκ άουτ!
Οι επιστήμονες λένε, πως ο μηχανισμός αυτός προέκυψε για να βοηθήσει τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιμετωπίζει περιόδους λιμών. Σήμερα όμως, που τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο ζήτημα τέτοιο δεν υφίσταται, οι άνθρωποι στερούνται την τροφή στο πλαίσιο κάποιας δίαιτας για την απώλεια βάρους. Αλλά αυτό είναι το λάθος τους.
Όπως λέει η υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος δρ Κλέμενς Μπούλε «Η μελέτη εξηγεί, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ενώ κάνουν δίαιτα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διότι πολύ απλά το σώμα μας έχει τον τρόπο να αντιμετωπίσει τη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων».
Επομένως:
-Δεν είναι η ποσότητα της τροφής που καθορίζει το αποτέλεσμα μιας δίαιτας αλλά το είδος της!
-Δεν είναι η ολιγοφαγία μέχρις εξαντλήσεως, που θα οδηγήσει στην απώλεια κιλών αλλά η σωστή διατροφή!
Και το μήνυμα είναι ένα:
Δεν πεινάμε ποτέ, απλώς μαθαίνουμε να τρώμε διαφορετικά!