Τώρα είναι η ώρα! Για να μοσχομυρίσουν οι σαλάτες μας. Για να απογειωθεί το ψητό κρέας στο φούρνο. Για να αποκτήσει …γεύση η γαλοπούλα. Για να νιώσουμε λίγο καυτερό στο στόμα… Για να μετατρέψουμε τα ταπεινά μακαρόνια σε σούπερ έδεσμα. Για να φτιάξουμε γλυκά. Για να μας ρωτούν όλοι: «Μα, τι έβαλες μέσα;». Για όλους αυτούς τους λόγους και γι΄ άλλους τόσους …λάδωσε το!
Φτιάξτε αρωματικά λάδια για τις γιορτές! Συνδυάζοντας μπαχαρικά και βότανα, όπως τα υπέροχα κανελογαρύφαλλα, φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού, καυτερό τσίλι και σκόρδο, μαστίχα, δεντρολίβανο, ρίγανη.
Αν το θείο λαδάκι είναι απαραίτητο στην καθημερινή διατροφή μας, δύο με τρεις κουταλιές της σούπας ημερησίως όπως έχουμε πει, το αρωματικό λάδι, φτιαγμένο χωρίς κόπο αλλά μόνο με τις προσωπικές μας γευστικές προτιμήσεις δίνει μια διάσταση πολυτέλειας και υψηλής γαστρονομίας σε κάθε φαγητό μας. Ειδικά στις μέρες των γιορτών! Ιδού λοιπόν κάποιες προτάσεις:
***Δάφνη, γαρύφαλλο, κανέλα. Για μαρινάρισμα κρέατος και για βραστά κρέατα
Τέσσερα φύλλα δάφνης, 1 κουταλιά γαρύφαλλα, 2 ξυλάκια κανέλας σε 1 λίτρο λάδι. Κλείνουμε καλά το μπουκάλι και το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για 15 ημέρες.
***Ελαιόλαδο με μπαχαρικά. Για κοκκινιστά και μαρινάτες
Η κλαράκι δεντρολίβανο, 10 κόκκοι πιπέρι, 5 κόκκοι μπαχάρι, 1 κουταλιά της σούπας κύμινο σε κόκκους και 1 ξύλο κανέλας σε 3 φλιτζάνια λάδι. Κλείνουμε καλά το μπουκάλι και στα σκοτεινά για 15 ημέρες. Διατηρείται 4 μήνες.
***Λιαστές ντομάτες, τσίλι, κάπαρη. Για σαλάτες, ζυμαρικά και τυριά.
Πέντε –έξι λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη, 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια, 1 πιπεριά καυτερή αποξηραμένη και 1 κλαδάκι ρίγανη σε 3 φλιτζάνια λάδι. Κλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε σκοτεινό μέρος για 15 μέρες. Διατηρείται 3 μήνες.
***Λεμόνι και ρίγανη. Για κοτόπουλο και ψάρια στη σχάρα
Η φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι, 2 κλωναράκια ρίγανη, 2 κουταλιές της σούπας κόκκοι διαφόρων πιπεριών σε 2 φλιτζάνια λάδι. Κλείνουμε καλά το μπουκάλι και το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για 1 εβδομάδα. Διατηρείται για 4 μήνες.
***Δεντρολίβανο και πράσινο πιπέρι. Για ψητά, ψάρι και κρέας
Τρία κλωναράκια δεντρολίβανο και 7 κόκκοι πιπεριού σε 1 λίτρο λαδιού. Αφού κλείσουμε καλά το μπουκάλι, το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 3 εβδομάδες.
***Βότανα και μπαχαρικά. Για μακαρονάδες, βραστές πατάτες και βραστό κοτόπουλο
Τρία κλωναράκια ρίγανη, 5 κλωναράκια μαϊντανό, 2 σελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση, 3-4 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο, 2 κουταλάκια κόκκους μαύρου πιπεριού και 1 καυτερή πιπερίτσα σε 2 φλιτζάνια λάδι. Ψιλοκόβουμε τα βότανα και τα βάζουμε όλα στο μπουκάλι. Διατηρείται για 2 μήνες.
*** Πορτοκάλι και μαστίχα. Για κουλουράκι, κέικ και άλλα γλυκά
Δύο πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές ροδέλες και 10 κρύσταλλοι μαστίχας σε 3 φλιτζάνια λάδι. Κλείνουμε αεροστεγώς το μπουκάλι ή το βάζο και το αφήνουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες. Διατηρείται 2 μήνες.
Απαραίτητες οδηγίες:
-Χρησιμοποιούμε μπουκάλι ή βάζο γυάλινο που έχει πλυθεί και έχει στεγνώσει πολύ καλά!
-Πλένουμε καλά τα βότανα, το πορτοκάλι και το λεμόνι πριν τα χρησιμοποιήσουμε και τα στεγνώνουμε επίσης πολύ καλά!
-Τοποθετούμε στο μπουκάλι πρώτα όλα τα άλλα υλικά και μετά το λάδι
-Προσέχουμε ώστε να μην υπάρχει μεγάλο κενό αέρος στο μπουκάλι
-Ανακινούμε το μπουκάλι μετά το κλείσιμό του, αλλά και σε τακτικά χρονικά διαστήματα ώσπου να γίνει το λάδι μας
-Φυλάσσουμε πάντα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος
Βεβαίως υπάρχουν και έτοιμα αρωματικά λάδια… Αλλά σαν τα δικά μας …κανένα!